Tudatos fogyasztás?
A tudatos fogyasztó ésszel él, pozitvan gondolkodik, tudatosan vásárol és tudatosan fogyaszt .
Ahhoz, hogy egészségesebbek és egybem környezettudatosabbak legyünk rendkívül fontos, hogy a megfelelő időben együk az éppen termő gyümölcsöket, zöldségeket. Így juthatunk a legtöbb vitaminhoz, tápanyaghoz és így terheljük legkevesbé környezetünket is.
Az alábbi összeállításból kiderül, melyik hónapban mit együnk, igyunk.
Melyik hónapban, milyen növényi alapanyagok, termékek szokásosak ill. javallottak jellemzően az étkezésben?
Január
Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, birsalma és körte, burgonya, cékla, cikória, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, kökény, körte, lilahagyma, lilakáposzta, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma)
Február
Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, kökény, körte, lilahagyma, lilakáposzta, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma), vadon termő korai hajtások
Március
Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, burgonya, cékla, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, petrezselyemgyökér, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma), vadon termő korai hajtások
Április
Gabonák, olajos magvak, alma, burgonya, endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi, mizuna, petrezselyemzöld, radiccio, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, vadon termő növények
Május
endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi, mizuna, petrezselyemzöld, radiccio, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édeskáposzta, új feketeretek, fekete ribizli, új fokhagyma, földieper (szamóca), gumós kömény, jégsaláta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, málna, mángold, meggy, rebarbara, ribizli, új sárgarépa, snidling, spárga, újhagyma, vöröshagyma,
gabonák, olajos magvak, (ezek egyre kisebb arányban)
Június
nyári alma, bazsalikom, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi, mizuna, petrezselyemzöld, radiccio, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, földieper (szamóca), gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, sóska, málna, mángold, meggy, rebarbara, ribizli, új sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma,
gabonák
Július
nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, radiccio, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, faeper (fekete és fehér eper), édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika,
gabonák
Augusztus
nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, szeder, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, ringló, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, új sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök,
gabonák
Szeptember
alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, lestyán, körte, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, szeder, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, gesztenye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, mizuna, pak choi, rukola, őszibarack, ringló, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót,
gabonák (növekvő arányban)
Október
alma, bazsalikom, cikória, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, lestyán, körte, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, gesztenye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, mizuna, pak choi, rukola, hónapos retek, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót, zöldborsó,
gabonák (növekvő arányban)
November
gabonák , olajos magvak, alma, cikória, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, körte, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, gesztenye, gumós kömény, koriander, pak choi, rukola, oreganó (szurokfű), rozmaring, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót
December
gabonák , olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, cikória, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, körte, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, főzőtök, gesztenye, kökény, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök, birsalma és körte, kelbimbó, madársaláta, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma)
(A táblázatban összefoglalt növények természetesen csak becsült csoportosítások, a lakóhely, a helyi termelők, az időjárás, a természetes növénytársulások, a tárolási lehetőségek, szokások, stb. mind befolyásolják ezt.)
(Amiket nem vettünk bele a csoportosításba, de ne feledkezzünk meg róluk: állati eredetű élelmek, ecetek, olajok, olajos magvak, méz, gyógynövények, stb.)
Forrás: http://www.nyitottkert.hu/?q=szezonalis_zoldseg-gyumolcs_recepttar
|