Hársfa tea
A hárs (Tilia) szép, terebélyes fa, városaink utcáit, sétányait ékesíti. Virágzása idején sajátos illatával kelt csodálatot. A hárs kellemes illata a virágok nyálkaanyagában található farnezol nevű terpennek köszönhető. Gyógynövényként főképp a virágát szedik, de a hárs fájából égetett szenet is felhasználják, sőt, a levelét is.
A hársfatea a spanyolnátha, a reuma, a köszvény gyógyszere. Negyed liter vízhez 10 g virágot főzünk, de vigyázzunk, hogy a szárított virág ne legyen több egy évesnél, mert az illóanyag az állás folyamán elpárolog belőle.
A hársfából készült faszén a gyomorbántalmak ellenszere, mivel elnyeli a gázokat és a szuszpenzióként jelenlevő káros anyagokat.
A hárs tea nyugtató hatású, jó a szívzavarok ellen, kiváló slejmoldó és izzasztó hatású. 1-3 kiskanál hársfavirágot forrázzunk le negyed l vízzel.
Naponta 2-3 langyos teát igyunk, mézzel vagy cukorral ízesítve. Szájöblítéshez a hárs forrázata ajánlott. Az infúzió úgy készül. Hogy 4 kanálnyi virágot 2 deci vízzel forrázzunk le és adjunk hozzá 5 g (fél kiskanál) szódabikarbónát.
A hársvirág tea kiváló mandulagyulladás és a különböző szájinfekciók ellen.
A hárs gyűjtése
A hársfa június 21-től július 20-ig, a rák jegyében nyílik, a virágszüret mintegy két hétig tart. A szedést akkor kezdjük, amikor a fa virágai már majdnem mind kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is. Sokszor láthatjuk, parkokban, utcákon, hogy az emberek marokkal tépik a hársvirágot, gyakran hatalmas ágakat is letörve. Vigyázzunk nagyon a fák épségére, hogy a következő évben ismét virágot hozzon nekünk. A legjobb, ha könnyű létrára állva szedjük a hársvirágot.
A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, szellős, száraz helyre. A hársvirágból főzetet készítünk. Ehhez vegyünk 10 g virághoz negyed liter vizet. Az így nyert főzet kiváló gyógyszer spanyolnátha, reuma, köszvény esetén.
Ha a hársteához kamillát és borsmentát is keverünk, olyan izzasztó teát kapunk, ami hűlés esetén csodálatos hatású.
Ánizsmag tea
Az ánizs, latin nevén Pimpinella anisum, ernyős virágú, illatos fűszer- és gyógynövény. A magtermését használjuk fel, ami ételek és italok ízesítésére alkalmas. Mifelénk az ánizslikőr terjedt el, de napjainkban már közismert a görögök nemzeti itala, az uzó is, melynek az ánizs fő összetevője.
Az ánizsmag serkentő hatású, de kellemes maga a növény illata is. Sajnos, a szabadban mifelénk ritkaságszámba megy.
Az ánizs friss vagy szárított termése fűszerként emészthetőbbé teszi az ételt, de kiváló gyógyteának is, bronhitisz esetén. Az ánizsmag tea a szoptató anyáknál növeli a tejképződést. A csecsemők és gyermekek esetében az ánizsmag tea oldja a bél- és gyomorgörcsöt.
Az ánizsmag tea infúzióként hatásos: a forrázathoz 10 g gyümölcs és 1 dl víz szükséges. Pontosabban, a csecsemőknél 5-6 ánizsgyümölcsöt, a felnőttek részére fél kiskanálnyit forrázzunk egy csésze teának. Az ánizs-teát igyunk langyosan, evés előtt.
- Az ánizsmag kellemessé teszi a leheletet.
- Csökkenti a szomjúságérzetet és csökkenti a gyomorpuffadást.
- Az ánizs étvágygerjesztő, de mérsékeli a böfögést is.
- Az ánizsmag jótékony hatással bír állatok mérges harapása esetén, ha a sebre helyezzük.
- Szoptató anyák esetén, az ánizs segíti a tejképződést.
Csillagánizs, mint afrodiziákum. A csillagánizs ázsiai fűszer. A csillagánizs az Illicium verum nevű bokor szürkés-barna gyümölcse. Miután a gyümölcs megérik, nyolcágú csillag formájában szárad meg. Ebben a formában használják csáberőt és érzékiséget fokozó fűszernek, melynek íze az édesgyökérhez hasonlít. Italok és ételek ízesítéséhez használják, de vigyázzunk, nehogy túl sokat adagoljunk.
Csipkebogyó tea
A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és kiváló vizelethajtó. Egyes vélemények szerint még a vesekövet is oldja.
A csipkebogyó hatóanyaga a magvakban rejlik, ezért a teát két kanál összetört csipkebogyóból készítjük: 10 percig főzzük, fél liter vízben.
Hogy a benne levő C vitamin ne vesszen el, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk a vízbe. Miután lehűlt, édesítve igyuk, langyosan vagy hidegen, a nap folyamán több adagban.
A csipkebogyó begyűjtése
Az egykori kutyatövis bokor, a vadrózsa korunkban már nagyra becsült gyógynövény, melynek több mint ötven faja ismert. A parlagi rózsa mellett mifelénk megtalálható a molyhos és rozsdaszínű, a piros és szürke levelű változat is. Ősszel minden felé ott bólogatnak előttünk a zömök bogyóktól terhes, hajlékony vadrózsabokor ágai. Mikor a bogyók barnás színárnyalatot nyernek, kezdődhet a szüretelés. A hecsedli lekvár jó minőségéhez feltétlenül fontos, hogy jól megválasszuk a szedés idejét. A bogyók vitamintartalma ugyanis a tenyészidő során egyre nő, mely csúcspontját a bogyók barnulása idején éri el.
Az ősz beköszöntével a természet közelében lakok tudják, hogy gyakran az egész család kirándul, hogy begyűjtsék a télire szükséges csipkebogyó adagot, melyet ingyen ad a természet. És ezt nemcsak gyógytea, hanem a finom hecsedli lekvár formájában is, amit a csipkebogyóból főzhetünk.
A csipkebogyó tárolása
A csipkebogyó tárolása a legegyszerűbb, ha a húsdarálón megőröljük és az így nyert törmeléket hirtelen megszárítjuk. Ezzel az eljárással biztosíthatjuk a benne levő C-vitamin megmaradását a téli időszakra is. Naponta 10 grammnyi ebből az őrleményből bőven fedezi az emberi szervezet C-vitamin szükségletét. Ezen kívül, a csipkebogyóban szerencsés csoportosulásban meglévő más hatóanyagok révén, felvértezzük szervezetünket a fertőző betegségek, különösen a hűlés ellen.
A kakukkfűtea
A kakukkfű alkalmazása igen széles körű. Leginkább a kakukkfűben található cserzőanyagok erős összehúzó hatása miatt értékes. A kakukkfüvet általában teaként használják, szamárköhögés, gyomorfájás esetén.
A kakukkfűben levő illó olajok nyugtató, fertőtlenítő hatásúak és kiváló szélhajtók is. A kakukkfű a gyógyszeriparban is értékes alapanyag. A kakukkfű kellemes illatú alkotóeleme a gyógycukorkának, a köhögés elleni szirupnak és bizonyos fogkrémeknek, szájvizeknek. Jó molyirtó is, ha a megszárított kakukkfüvet kis tasakokban a szekrénybe tesszük.
A kakukkfűtea egy-két kanálnyi szárított kakukkfűt félliternyi vízzel forrázzunk le, majd 15 percig hagyjuk állni. Aztán a főzetet kinyomkodjuk.
A teát mézzel vagy cukorral édesítve óránként egy-egy kanállal fogyasszuk szamárköhögés, gyomorfájás esetén.
A kakukkfűben levő kiváló fertőtlenítőszer, a thymol, fogkrém vagy szájvíz illatosításra is alkalmassá teszi, de köhögés gátló cukorka is készülhet belőle. A szárított kakukkfű, szekrénybe téve kitűnő molyűző.
A kamillatea
A kamilla (Matricaria chamomilla) már az ókorban is használatos volt s a középkor híres arab orvosai, így Avicenna is ajánlotta, de írásos dokumentumok vannak arról, hogy Hippokratész, Dioszkoridész és Pliniusz szintén ismerték.
A kamillatea forrázatként a leghatásosabb. Csecsemők esetében alig néhány virág, felnőtteknek 1-2 kiskanálnyi szükséges. Alkalmas idegcsillapításra, gyomor- és bélfájdalmak enyhítésére, gyógyítására.
Különösen a csecsemők felfúvódása esetén jó hatású. A kozmetikában is nagy szerepe van. És a kamillatea hasznos a konyhában is: a kamillateába áztatott vagy azzal lemosott hús elveszti állott szagát.
Gyulladáseloszlató hatása miatt szájöblítő szerként használatos, kiváló baktériumölő hatása miatt pedig a kamilla egyre tágasabb teret nyer a kozmetikában.
A kamilla gyűjtése
A kamilla gyűjtési ideje május, amikor virágzása teljében van. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy csak a virágfejeket tépjük le, szár nélkül. A gyűjtést legjobb akkor végezni, mikor a kamillavirágról már leszáradt a harmat. Az összegyűjtött virágokat terítsük egy tiszta abroszra vagy papírra és addig hagyjuk a friss levegőn, míg teljesen megszárad. Ekkor tegyük egy finomszálú, tiszta vászonzacskóba és őrizzük száraz, hűvös helyen.
A kankalin tea
A kankalintea kiváló köptető hatású. Egy kávéskanálnyi összevagdalt kankalin gyökeret és három virágot fél liter vízbe teszünk, majd felfőzzük és 15 percig forraljuk.
A főzet anyagát kinyomkodjuk, megszűrjük s napjában többször egy-egy vizespohárnyit iszunk belőle.
Főzet formájában, enyhe köptetőszerként használják. A kankalin levele nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz, ezért a belőle készült tea C vitamin-adagolásra alkalmas.
Az aszkorbinsav még egy év múltán is megmarad a szárított levelekből készült porban.
Levendula tea
A levendula tea serkenti az epenedv-termelődést. A levendula virágát más gyógynövényekkel keverve a levendula tea jó a vese- és a májbetegségek ellen.
A levendulából illatos ecet vonható ki, mely megfázás, nátha és lázas állapot esetén alkalmas a bedörzsölésre.
A levendula-ecetet úgy nyerjük, hogy veszünk egy marék levendulafüvet, hozzákeverünk zsályalevelet, levendulavirágot, rózsaszirmot, gyömbért és borókát, aztán ráöntünk 1 liter borecetet. 7 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kinyomkodjuk. Ezt a masszát feltöltjük ecettel, egy literig.
Levendulavíz
A levendula egyik legkedveltebb alapanyag a szépségápolásban. A levendulavíz kiváló frissítő. Vegyünk 10 g levendulaolajt és keverjük el 200 g rózsavízzel. Ezzel mossuk le az arcunkat, majd hagyjuk jól beszívódni a bőrbe, pihenés közben. Az arcpakolás után tiszta vízzel mossuk le.
Levendulás frissítőolaj
Maréknyi levendulavirágot, jó csipetnyi orbáncfüvet és ugyanannyi búzavirágot morzsoljunk el finoman az ujjunkkal és helyezzük rétegesen egy nagyobb tűzálló üvegedénybe. Negyed liter finom fehérborba öntsünk két deci olívaolajt és keverjük össze, amennyire csak lehet. A keveréket öntsük a rétegenként elhelyezett növényekre, majd fedjük le légmentesen és hagyjuk állni négy napig. Ekkor készítsünk forró vízfürdőt és a teli edényt helyezzük bele és hagyjuk felforrni, gyakori kevergetés közben. A felforrt keveréket, szűrjük le és tároljuk fényvédő, színes üvegben. A levendulás olaj kiváló frissítő és izzadtsággátoló.
Menta tea
A menta tea kellemes aromája miatt dekcelt, de kivóló gyógytea is. A menta tea erősíti az idegrendszert és rendbe hozza a gyomorműködést.A menta tea, tisztító és izzasztó hatása révén elősegíti a szervezet megtisztulását.
Hideg borogatásként, a menta-főzet elmulasztja a fejfájást.
Fáradtság esetén a menta-fürdő kiváló frissítő és erősítő hatású. Ehhez egy kis zacskóba töltsünk fél kiló apróra vágott mentalevelet és öblítsük alaposan a meleg fürdővízbe. Hogy hatása még nyugtatóbb legyen, keverjünk hozzá kis orvosi citromfüvet, kakukkfüvet és hársvirágot.
Mentás frissítő
A menta kiváló frissítő. Maréknyi virágos-leveles mentát negyed óráig főzzünk negyed liter vízben, lassú lángon. Aztán szűrjük át finom szűrőn és hígítsuk kicsit fel, desztillált vagy rózsavízzel.
Az így nyert mentás frissítő különösen fárasztó elfoglaltságok után hatásos.
Mentaecet
Hogy a friss menta illatát télen is élvezhessük, készítsünk mentaecetet. Ehhez egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk egy marék mentalevelet, keverjünk hozzá fele annyi citromos-mézfű levelet és öntsünk rá egy deci borecetet.
Légmentesen lezárva két napig hagyjuk állni sötét helyen, majd szűrjük le szűrjük le finom szűrőn úgy, hogy a növényi rostokat is jól nyomkodjuk ki. Az így nyert keveréket hígítsuk fel egy deci desztillált vízzel és tároljuk légmentesen, sötét üvegcsében. Illatosításhoz, arctisztításhoz egyaránt alkalmas.
Oregáno tea
Az oregano, latin nevén Origanum vulgare, gyógyfűként használatos. A természetgyógyászatban a meddőség és az impotencia kezelésére használják. A gyógymód a bolíviai callahuaya indiánoktól ered, akik a természetben összegyűjtik a vadmézet, úgy, hogy egy-egy edénybe csurgatják és kipréselik a lépet is. Aztán az így visszamaradt kipréselt lépet is felhasználják, amit poge-nak neveznek. Ezt a poge-t főzik a maté teába, amihez oreganot is kevernek.
Az oregánóból forrázatot készítsünk: 15 g felaprított növényt forrázzunk le két deci forró vízzel. Gyomorbetegségek esetén naponta 3-4 kanál ajánlott, evés előtt.
A forrázat lehet enyhébb is, egy kiskanál növény egy pohár vízhez, s ezt az oregano-teát napi 2-3 adagban igyuk meg.
Az oregano tea hatóanyagai révén köhögéselleni és nyugtató hatású. A fürdővízbe téve kiváló illatosító s egyben nyugtató is.
Az oregano jó afrodiziákum. Fürdőszerként használható. Egy rész oreganóhoz keverjünk két rész rozmaringot és két rész borsmentát. Adjunk hozzá még fél rész szegfűszeget és néhány kis borókaágat. A gyógyfüvet keverjük jól össze és aprítsuk fel, majd tíz percig főzzük forró vízben. Aztán szűrjük le a főzetet, nyomkodjuk ki a növényekből is a levet, és az így nyert szert tartsuk sötét üvegben, árnyékos helyen, jól ledugaszolva. Fürdéskor ebből a főzetből öntsünk egy-két pohárnyit a fürdővízbe. Az loregano-keverék élénkítő hatású.
Zsálya tea
A zsálya tea kellemes illatú tea, kiváló az asztma ellen. Puffadtság esetén a zsálya tea jó hatással van a gyomorra, és enyhit a menstruációs zavarok, a rossz vérkeringés vagy ideges állapot esetén is.
Májbántalmak esetén növeli az epenedveket. A zsálya tea diabétesz esetén is ajánlott.
A zsályalevél tea kiváló izzadtság gátló, mely különösen az éjszaka izzadó tüdőbetegeknek ajánlott. A szoptató anyáknak viszont nem ajánlott, mert csökkenti a tejképződést.
A zsálya forrázva jó: egy kiskanál felaprózott zsályalevelet 1 deci vízzel forrázzunk le. Hogy ne izzadjunk, a zsálya-teát igyuk hidegen, több adagban a nap folyamán.
A zsálya, latin nevén Salvia officinalis kék, lila, sárga v. fehér ajakos virágú, cserjeszerű növény.
A kerti zsálya ismert dísznövény, mely illatossá teszi a házunk környékét. A zsálya május végén nyílik, de a bokor elvirágzás után is szép. A természetgyógyászatban is hasznos, rég ismert gyógynövény, főleg a vadon élő zsálya.
A zsurlófű tea
A 40-50 g összevágott növényi részt 1 liter hideg vízbe tesszük és 15 percig forraljuk. Máj és vesebántalmak, valamint köszvény esetén ajánlott. A zsurlófűteát köhögés ellen is használják.
A zsurlófű agyagos, nedves réteken fordul elő. Örvös ágú, meddő szárait alkalmazzák a természetes gyógyászatban. Hatóanyagai a sok szaponin, a kovasav, aconitin és oxálsav.
Magasa szintű C vitamin tartalmú, hamujában pedig sok az alumínium és a káliumklorid. A zsurlófű-főzet a máj, a vese és köszvény esetén ajánlott. Teája köhögés csillapító.
A régi háztartásokban a konyhában az edények súrolására is használták, a benne levő sok kovasav miatt - innen ered a neve is. A szárított porával pedig az állatok sebeit gyógyították.
Egyéb gyógyteák:
Az aranyvirágteához szükséges 10 g nyírfalevél is. Ehhez 70 g aranyvirág levelet főzünk. Vesebaj esetén ajánlott, de gyulladások tisztítására, a lemosáshoz is alkalmas
A bodzatea reuma ellen való: egy evőkanálnyi virágot negyed órán át főzzük. A teát lefekvés előtt igya a reumás beteg. A bodza kérgének főzete vizelethajtó. A bodza gyümölcséből főzött dzsem pedig kitűnő vesetisztító.
A cickafark tea a virágból és szárból főzhető. Gyomor- és bélbántalmak esetén használják, de borogatásra is alkalmas. A régi háztartásokban gyomorrontás esetén ezt itatták a gyermekekkel. Orrvérzés esetén is hatásos.
A cikória és a bojtorján gyökerét keverve az ibolya virágával tisztító hatású teát nyerünk, ami megszünteti a furunkulust és megtisztítja az arcot a mitesszerektől. A cikória-gyökér tea enyhe hashajtó hatású.
Az ezerjófű tea lázas beteg esetén úgy készül, hogy másfél liter vízhez 15-20 g ezerjófűt főzünk, majd 12 órai állás után szűrjük le a teát. Kisebb mennyiségben és frissen is iható: negyed liternyi vízhez 5 g ezerjófűt főzzünk.
Alkoholos kivonata gyomorkeserűként használatos.
A kökénytea enyhe hashajtó és előmozdítja a vizelést. Negyed liter vízbe 5 g kökényvirágot teszünk és egy percig főzzük, majd melegen fogyasztjuk. A kökény szárított leveléből pedig kellemes ízű, élvezeti teát nyerünk, mely forrón vagy jegesen egyaránt finom ital.
Kömény tea. A köménymag egyik hasznos fúszerünk, de alkalmas teának is. A kömény tea kiváló püffedtség ellen, szabályozza a gyomorműködést, oldja a gyomorgörcsöt. A szoptató anyáknál a kömény tea növeli a tejmennyiséget. A kömány tea javallott bélgyulladás esetén is. A kömény tea, ánizzsal és korianderrel egyforma adagban keverve, kiváló béltisztító hatású.
A martilaputea köhögésűző. Egy csésze vízhez 5 g növényt számítva kitűnő szer a köhögés, a légcsőhurut, az influenza ellen.
A tüdőfűtea a rekedtség és légcsőhurut ellenszere. Elkészítéséhez 1 liter vízbe 10 g édesköményt és 30 g tüdőfűt teszünk, majd lefőzzünk fele mennyiségre. A főzethez adjunk negyed kiló cukrot és naponta fogyasszunk belőle három evőkanálnyit.
Az útifűtea meghűlés, köhögés ellen való. A tea elkészítéséhez azonban jó, ha van három csipetnyi martilapu levelünk és egy csipetnyi ürömfűnk is, amit egy maroknyi útifűhöz keverünk, majd negyed liter vízben 5 percig főzzük. Rövid ideig állni hagyjuk, aztán megszűrjük s a szüredékhez 3-4 kanálnyi mézet keverünk és az egészet szörppé főzzük. Ebből majd negyedóránként egy kávéskanálnyit fogyasztunk.
A vidrafűtea jó gyomorerősítő és gyomornyugtató. Két-három kanálnyi apróra vágott levelet fél liternyi hideg vízbe teszünk, majd 5 percig főzzük. Ha kihűlt, étkezés előtt fél órával pohárnyit igyunk belőle.
A zsurlófűtea. A 40-50 g összevágott növényi részt 1 liter hideg vízbe tesszük és 15 percig forraljuk. Máj és vesebántalmak, valamint köszvény esetén ajánlott. A zsurlófűteát köhögés ellen is használják.
|