A gyógynövény gyűjtés, gyógytea készítés szabályai
A cikk az alábbi fontos kérdésekkel foglalkozik:
Gyűjtés, a gyűjtés ideje, tárolás, feldolgozás, elkészítés, fogyasztás
Gyűjtés: Gyógynövényeket csak tiszta levegőjű és talajú, pormentes, forgalomtól távoli helyen gyűjtsünk!
Ne taroljuk le a termőhelyen az összes növényt!
Mindig csak annyit gyűjtsünk, amennyit fel is tudunk dolgozni!
Védett területen vagy védett növényt ne gyűjtsünk!
Csak azokat a növényeket gyűjtsük, amelyeket ismerünk!
Papír- vagy vászonzacskóba gyűjtsük a növényeket, fajonként külön-külön.
Amennyiben van kiskertünk, kialakíthatunk ott egy gyógyfüves sarkot.
Sok gyógynövénynek szép és illatos virága van, azonkívül hasznos rovarokat is vonzanak kertünkbe, sőt sokuknak védőhatása is van: távol tartanak egyes kártevőket.
A gyűjtés ideje: Az egyes növényi részeket akkor kell gyűjteni, amikor az adott növényi részben a tápanyagok a legkoncentráltabban vannak jelen:
gyökeret ősszel vagy kora tavasszal,
virágot, virágos hajtást a növény virágzásakor,
leveleket, amikor azok a leginkább kifejlődtek. A levélnek épnek, egészségesnek és szennyeződéstől mentesnek kell lennie.
A napszak helyes megválasztása is nagyon fontos. Legnagyobb hatóanyagtartalmat napos időben, a déli órákban mértek. A nyersanyag tárolhatósága miatt nagyon fontos, hogy a reggeli harmat felszáradását mindenképpen meg kell várni.
A virág, virágzat gyűjtésekor különösen körültekintően kell eljárni. A nedves, harmatos állapotban szedett virágok tönkremennek. Ennek elkerüléséhez gyűjtőkosár, vagy doboz használata szükséges. A virágokat teljesen kinyílt állapotban kell szedni ahhoz, hogy jó minőségű drogot nyerjünk.
Feldolgozás: Ha csak tehetjük, használjunk friss gyógynövényt!
A begyűjtés után tisztítsuk meg a növényi részeket és – ha kiterítve tudjuk szárítani - daraboljuk fel még frissen!
Csokorba kötve, szellős helyre felakasztva is száríthatjuk, ilyenkor a szárítás után következik a darabolás.
A szárítást tiszta, szellős helyen végezzük, soha ne érje tűző nap a növényeket!
Tárolás: Vászonzacskót vagy tiszta, lezárható üvegedényt használjunk a porszáraz, jól felaprított gyógynövények tárolására! Fém edénybe ne tegyük, fém kanalat ne használjunk!
Elkészítés: Üveg- vagy porcelánedényt, fa- vagy műanyagkanalat használjunk! Fém edénybe ne főzzünk gyógynövényt!
3 elkészítési módot különböztetünk meg:
6-8 órán át langyos vízben áztatjuk a növényi részeket hőre érzékeny hatóanyagok esetén (pl. csipkebogyó, különféle gyökerek)
Forrázat: forrásban lévő vizet öntünk a növényre, az edényt lefedjük, kb. 10-15 perc után szűrjük.
Főzet: forrásban lévő vízbe tesszük a növényt, az edényt lefedjük és kis lángon 5-10 percig forraljuk, 10-15 percig áll, majd szűrjük.
Fogyasztás: Szobahőmérsékletűre hűlve, mézzel édesítve vagy édesítés nélkül fogyasszuk a gyógyteát!
|