Kelnek a magok
Csíráztatás - Szaporítás magról
Fontos tudnivalók a virágmagok csíráztatásához
A legtöbb gyógynövényt és fűszernövényt általában szaporíthatjuk magról. Olcsó, eredményes, azonban vannak fajták, melyek a következő évben lesznek csak igazán szépek.
Mi gyógynövénykertünk kialakítása során többnyire palántákat használtunk. Azonban, mivel projectünk célja a fenntarthatóság és multiplikálás fontosnak tartjuk, hogy minden szaporítási módszert kipróbáljunk, annak érdekében, hogy a következő években a faluban minél több gyógynövénykertet tudjunk kialakítani.
A magok számára létszükséglet:
đ Nedvesség: A magoknak a csírázás alatt folyamatosan nedves közegben kell lenniük.
đ Megfelelő hőmérséklet: Megfelelő hőmérsékletet kell biztosítanunk, amely növényenként eltérő lehet. Egy részük szobahőmérsékleten (18-21 Celsius fok), mások ennél alacsonyabb hőmérsékleten csíráznak. Más magokat előzetesen hidegben kell tartanunk (téli időszak szimulálása).
đ Páratartalom: Csak magas páratartalom biztosítása mellett fognak magjaink rövid idő alatt és nagy számban kicsírázni.
đ Fény: A magok jelentős része gyorsabban csírázik, ha némi fény éri. Különösen igaz
ez az apróbb magokra.
Csíráztatás virágcserépben
Mi a virágmagokat közvetlenül cserépbe, szaporító tálcába vetettük.
Hogy is történt a vetés?
ˇ Földet tettünk a cserepekbe és tömörítettük.
ˇ Egyenletesen elszórtuk a magokat.
ˇ A cserepeket megfelelő hőmérsékletű világos helyre tettük.
ˇ A cserepekre, mint egy kis üvegház, átlátszó fóliát tettünk.
ˇ Gyakran, de nem túl gyakran megöntöztük.
ˇ Vártunk.
ˇ Majd örültünk a sikereknek, a legapróbbaknak is.
Fény: Magoncainknak az egészséges fejlődéshez napi 8-12 óra fényre van szüksége.
Öntözés: Fontos, hogy soha ne közvetlenül öntözzük a cserepeket, hanem tálcára téve, így nem mossuk ki az apró magoncokat.
Nagyon fontos, hogy a magoncok mindig nedves földben legyenek, így nem fenyegeti őket a kiszáradás.
De arra is nagyon kell vigyázni, hogy semmiképpen ne öntözzük túl a magoncainkat!
|